Interviul este etapa esențială în orice proces de angajare. Acesta îți oferă oportunitatea să cunoști mai bine candidatul nu doar din punct de vedere profesional, ci și pur uman. Un interviu bun cu candidații ar trebui să fie o discuție plăcută, liberă și eficientă.
Însă lumea reală nu este perfectă, iar interviurile nu decurg mereu așa cum ne imaginăm. Ca și recrutori putem organiza acest proces cât mai aproape de așteptările noastre. Tu pregătești întrebările din timp pentru interviurile cu potențialii angajați? Acesta este semnul să o faci. Hai să explorăm împreună cu PIPL cum organizezi un interviu eficient.
De ce sunt importante întrebările bine gândite în interviu?
Formularea întrebărilor pentru interviu este tema pentru acasă a unul specialist în recrutare. Întrebările pe care le adresezi candidatului te pot ajuta să organizezi cu succes toate aceste aspecte.
- Întrebările deschise și directe te pot ajuta să înțelegi așteptările candidatului legate de postul vacant. Aceasta te-ar putea ajuta să modifici oferta în funcție de preferințele lui.
- Întrebările strategice te ajută să descoperi competențele candidaților. Astfel poți analiza cât de potriviți sunt pentru postul vacant.
- Comunicarea deschisă construiește o relație bazată pe încredere și respect. Aceasta influențează ulterior și atmosfera la locul de muncă.
Întrebări esențiale de pus în timpul unui interviu de angajare
Îți propunem o listă de întrebări pe care să le testezi la următorul interviu. Ele se împart în mai multe tipuri și urmăresc scopuri diferite. Utilizate în ansamblu, aceste întrebări te vor ajuta să descoperi în detaliu candidații și să-i alegi pe cei mai potriviți.
Întrebări generale
- Cum crezi că ai putea evada din rutina la un loc de muncă cu sarcini repetitive?
Întrebarea are drept scop evaluarea rezistenței la stres al candidatului și flexibilitatea în a face față la diverse situații la locul de muncă.
- Descrie o zi obișnuită la ultimul tău loc de muncă.
Întrebarea oferă o imagine clară a rutinei zilnice. Aceasta poate include detalii despre programul de lucru, tipurile de activități desfășurate zilnic și interacțiunile cu colegii și superiorii.
Întrebări despre companie
- Care sunt valorile cu care te identifici?
Aceasta ajută la înțelegerea priorităților și filosofiei candidatului. Este important ca valorile personale ale candidatului se se alinieze cu cele ale companiei. Astfel poate fi creată o colaborare frumoasă și de durată.
- Care sunt criteriile după care alegi un angajator?
Descoperim prioritățile candidatului în cariera profesională și după ce principiu alege angajatorii. Putem înțelege motivația candidatului pentru angajare și dacă are planuri pe termen lung sau scurt.
Întrebări despre echipă
- Cum îți imaginezi relația cu managementul companiei?
Ajută la înțelegerea stilului de management pe care îl preferă angajatul. Este important ca viitorul angajat să se simtă confortabil cu stilul de management al viitorului său superior.
- Cum procedezi în cazul în care nu știi cum să rezolvi un task delegat?
Această întrebare dezvăluie preferința candidatului de a lucra în echipă sau individual. Întrebarea permite să înțelegem raționamentul lui atunci când întâmpină o problemă.
- În viziunea ta, cum ar trebui să fie o echipă alături de care să lucrezi și să te simți bine?
Clarifică modul de lucru în echipă, nivelul de colaborare, valorile și trăsăturile echipei ce sunt importante pentru candidat. Aceste detalii pot oferi o imagine asupra mediului de lucru și a așteptărilor de la membrii echipei.
Întrebare despre viitor
Care sunt obiectivele tale profesionale pe termen mediu și lung și cum crezi că această poziție te poate ajuta să le atingi?
Oferă o viziune asupra ambițiilor și planurilor de carieră ale candidatului. În dependență de răspunsul candidatului, angajatorul își poate construi strategia de motivare a acestuia prin oferirea de oportunități de creștere și dezvoltare în cadrul companiei.
Aceste întrebări deși par a fi generale, de fapt pot fi adaptate în funcție de domeniul companiei, dimensiunea ei și nivelul de experiență al candidatului. De exemplu, întrebările pentru un post IT vor fi diferite de cele pentru un post în marketing, iar întrebările pentru o multinațională vor fi diferite de cele pentru o mică afacere.
Cum analizezi răspunsurile candidatului?
Odată ce interviul a luat sfârșit pleci cu un set de notițe făcute în baza răspunsurilor candidatului. Doar ți-ai făcut notițe, nu? Notând răspunsurile ai o imagine mai clară referitor la toate aspectele ce s-au discutat. Hai să vedem ce analizăm în răspunsuri!
- Coerența ideilor: Răspunsurile trebuie să fie coerente pe parcursul interviului. Inconsecvențele pot indica lipsa de sinceritate sau o încercare de a ascunde ceva.
- Detalii și exemple: Răspunsurile bine detaliate, care includ exemple specifice, sunt de obicei mai de încredere și demonstrează experiență practică.
- Relevanța: Răspunsurile trebuie să fie relevante pentru întrebările puse și să demonstreze cum experiențele și abilitățile candidatului se potrivesc cu cerințele postului.
Prin analiza atentă a răspunsurilor, angajatorul poate identifica candidații care nu doar că dețin abilitățile și experiențele necesare, dar și se potrivesc bine cu valorile și cultura organizației.
Concluzie
Interviul este o etapă esențială pentru a cunoaște în persoană candidatul și pentru evaluarea lui pentru postul de muncă vacant. Întrebările sunt de folos atât pentru angajatori, care pot înțelege cât de potrivit este candidatul pentru poziție și companie, dar și pentru viitorii angajați care își pot crea o impresie despre specificul lucrului și despre echipă.
Îți dorești să formulezi întrebări personalizate potrivite pentru companie și viitorii tăi candidați? Contactează echipa PIPL pentru o discuție cu referire la organizarea unui proces de recrutare eficient.