Regulile de joc pe piața muncii s-au schimbat. Acum angajații nu mai luptă pentru locuri vacante, ci companiile pentru forță de muncă calificată. Echipa este importantă pentru orice companie. Fiecare angajat este ca o piesă de puzzle. Toate piesele sunt importante în crearea imaginii complete.
Plecarea angajaților implică costuri, dar mai important este că afectează eficiența întregului sistem al companiei. De aceea, este esențial să înțelegem de ce pleacă angajații și cum putem preveni aceste plecări.
Ghidul PIPL este destinat angajatorilor și explorează principalele motive ale fluctuației angajaților. La finalul lecturii îți oferim strategii concrete pentru îmbunătățirea retenției. Vei învăța cum să identifici motivele din care pleacă angajații tăi și ce strategii să folosești ca să-i menții.
Cum afectează fluctuația personalului afacerea ta
Fluctuația personalului este o provocare pentru multe companii. Aceasta are un impact semnificativ asupra performanței afacerii. În continuare, vom explora câteva dintre efectele financiare și non-financiare ale plecării angajaților asupra afacerii.
- Costuri de recrutare: Procesul de recrutare și resursele de timp cheltuite pe acesta pot costa mii de euro per poziție.
- Costuri de formare: Perioada în care un nou angajat atinge productivitatea celui care a plecat poate ajunge până la 6 luni.
- Scăderea productivității: În timpul în care poziția este vacantă, productivitatea echipei este afectată.
- Impactul asupra echipei: Volumul de muncă pentru ceilalți angajați crește și îi poate afecta din mai multe puncte de vedere.
Principalele motive pentru care pleacă angajații
Obișnuiești să discuți cu angajații care își dau demisia? Care din motive le auzi cel mai des? Dacă vrei să păstrezi echipa încearcă să înțelegi de ce pleacă angajații.
În această secțiune, vom discuta despre motivele care determină plecările. Înțelegerea motivelor contribuie la dezvoltarea unor strategii eficiente de retenție.
Lipsa oportunităților de avansare profesională
Angajații își doresc o perspectivă clară a dezvoltării lor în cadrul companiei. Dacă nu le poți oferi aceasta, ei vor căuta oportunități în altă parte. Firmele care nu oferă aceste oportunități riscă să piardă talente valoroase.
Salarii și beneficii necompetitive
Salariul reprezintă un moment esențial în retenția angajaților. Este important să monitorizezi piața și să ajustezi periodic salariile ca să rămâi cât se poate de competitiv. Angajații vor aprecia dacă vei oferi beneficii suplimentare, cum ar fi bonusurile de performanță și programele de wellness.
Mediul de lucru demotivant
Un mediu de lucru neplăcut, precum spațiile de lucru aglomerate, lipsa de lumină naturală și echipamentele de proastă calitate sunt respingătoare pentru angajați. De asemenea, o cultură organizațională în care nu este respect, demotivează angajații.
Lipsa echilibrului între viața profesională și personală
Angajații care simt ca job-ul îi limitează în anumite activități din viața personală, vor fi mai predispuși să plece. Programul de lucru flexibil și politicile de muncă remote sunt factori importanți în menținerea echilibrului.
Management defectuos
Managementul companiei și relația acestuia cu angajații este foarte important. Managerii care nu oferă feedback constructiv, nu recunosc realizările angajaților sau nu se implică activ în dezvoltarea acestora dezvoltă o atmosferă negativă la locul de muncă.
Cum îmi conving angajații să nu plece?
Dacă ai avut deja discuția cu angajatul care pleacă și ai reușit să descoperi motivele lui, e timpul să discutăm metodele prin care îl putem convinge să rămână. Oricum propunerea pe care urmează să o faci depinde de motivul care a fost vociferat. Mai jos în articol, vom face cunoștință cu strategiile pe care le poți utiliza în funcție de situație.
Dezvoltare profesională
Una din opțiuni ar fi să discutați posibile oportunități de dezvoltare profesională. Cursurile de formare pot ajuta angajații să-și dezvolte abilitățile și să avanseze în carieră. Poți discuta deschis cu angajatul despre cum vezi că s-ar putea dezvolta în cadrul companiei.
Pachete salariale și beneficii
Atunci când angajatul nu este satisfăcut cu recompensa pe care o oferi trebuie să ții cont de câteva aspecte. Poți evalua pachetele salariale și beneficiile oferite pe piață casă înțelegi dacă oferta ta este competitivă. Ulterior poți decide să oferii un salariu mai mare, beneficii suplimentare sau sa negociezi alte cu angajatul alte soluții posibile.
Îmbunătățirea condițiilor de lucru
Creează un mediu de lucru pozitiv și motivant. Asigură-te că spațiul de lucru este confortabil și bine echipat. Organizarea unor activități de team building și crearea unui mediu de lucru prietenos pot contribui la creșterea satisfacției angajaților. Îi poți întreba direct pe angajați într-o atmosferă relaxată, pe un ton prietenos, de ce au ei nevoie.
Echilibrul viață profesională/viață personală
Promovează echilibrul între viața profesională și personală prin politici flexibile de muncă. Oferă opțiuni de lucru la distanță și programe de lucru flexibile. Asigură-te că le oferi angajaților suportul necesar pentru gestionarea situațiilor problemă.
Managementul eficient
Investește într-un management eficient și suportiv. Managerii care sunt bine pregătiți să gestioneze echipele au mai multe șanse să îi motiveze să rămână în companie. Comunicarea deschisă și transparentă creează un mediu de lucru sănătos.
Concluzie
Pentru a menține angajații trebuie să înțelegi motivele plecării lor și să implementezi strategii eficiente de retenție. Dezvoltarea profesională, pachetele salariale competitive, mediul de lucru pozitiv și un management eficient sunt factori cheie în acest proces.
Te invităm să amplici în practică acest ghid și să ne contactezi când vei avea nevoie de suportul PIPL. Împreună, putem construi o echipă puternică și stabilă, contribuind la succesul pe termen lung al companiei tale.